Ukupno prikaza stranice

srijeda, 5. ožujka 2014.

Povratak Lade

Iako još nije službeno čini se da je nakon finskog Jokerita KHL dobio i novog starog člana. Lada iz Toljatija ispunila je glavni uvjet za odmrzavanje svog statusa te bi se u sezoni 2014/2015 nakon četiri sezone izbivanja trebali zaigrati u najvišem razredu ruskog hokeja. 


Lada iz Toljatija jedan je od najvećih i najznačajnijih ruskih klubova u povijesti. Klub je izrastao iz tvornice automobila Avtovaz koja je proizvodila najpoznatije sovjetsko vozilo po kojoj je klub i dobio ime. Za vrijeme SSSR-a su kao i većina klubova bili u sjeni povlaštenih moskovskih klubova vrzmajući se između prve i druge lige. Međutim, raspadom države i utemljenjem ruske lige Lada je doživjela svoje zlatne trenutke te su 1994. godine postali prvi nemoskovski klub koji je osvojio nacionalnu titulu. Uspjeh su ponovili i dvije godine kasnije, a u tom razdoblju triput su ponijeli i titulu viceprvaka. 

Zlatno razdoblje prestalo je sa smanjenim sponzorstvom Avtovaza te je klub utonuo u prosječnost, ali je ipak 2008. godine pristupio novoosnovanom KHL-u. Sve veći troškovi i sve manje sponzorstvo posrnulog automobilskog diva doveli su Ladu u situaciju da su 2010. godine morali zamrznuti svoj status u KHL-u te u VHL-u čekati neka bolja vremena. Otad je pred početak svake KHL sezone Lada pokušavala isposlovati svoj povratak, ali su svaki put bili odbijeni zbog nepostojanja jamstava za proračun. Glavna kočnica bila je lokalna vlast, Samarska oblast, koja nikako nije htjela povećati količinu novčanih sredstava koja daje klubu, ali ni pronaći sponzora voljnog uložiti u klub.

Novac nije bio jedini kriterij koji je držao Ladu podalje od KHL-a. To je bila i totalno neadekvatna i vrlo stara ledena dvorana Volgar koja je imala kapacitet od samo 2900 gledatelja. U međuvremenu je i taj problem riješen; izgrađena je nova Lada arena kapaciteta od 6100 gledatelja što je dovoljno za udovoljavanje standardima KHL-a.

Najnovije informacije govore kako je sada ispunjen i drugi uvjet povratka Lade u elitno društvo. Gubernator Samarske oblasti Nikolaj Merkuškin izjavio je kako je predsjedniku KHL-a Aleksandru Medvedevu dao na znanje kako je zatvoren proračun potreban za sudjelovanje Lade u KHL-u. Samarska oblast pronašla je sponzore koji će pokriti 70% proračuna dok će ostatak biti iz vlastitih sredstava same oblasti. Povodom toga Merkuškin "moli" Medvedeva da vrati Ladu u KHL.

Ako je vjerovati navedenim podacima i ako su sredstva za proračun stvarno osigurana onda ne bi trebalo biti dvojbe oko toga da ćemo sljedeće sezone opet vidjeti Ladu i KHL-u. U tom slučaju čeka se samo službena potvrda od strane lige. Time će se u potpunosti ostvariti plan lige o nova dva kluba za sljedeću sezonu, a olakotna okolnost je i ta što njihova lokacija jamči očuvanje postojećih konferencija; Lada će u istočnu, a Jokerit u zapadnu.

Zanimljivo je pogledati i trenutnu situaciju u Ladi. Regularna sezona u VHL-u završila je nešto prije nego u KHL-u te se nakon nje Lada nalazila na 12. mjestu od 26 momčadi (VHL nema podjele na konferencije). To ih je u doigravanju usmjerilo na petoplasirani Kuban iz Krasnodara, momčad na čijoj bi osnovi trebao biti izgrađen KHL klub u Sočiju. Nakon dvije utakmice Kuban ima prednost od 2-0 te je Lada na putu ispadanja na prvoj prepreci doigravanja što bi bilo treći uzastopni takav plasman.

Trenutni igrački kadar Lade definitivno je neadekvatan za KHL, tek je nekolicina igrača uopće igrala u toj ligi. U slučaju selidbe u KHL bila bi potrebna totalna rekonstrukcija momčadi koju bi mogli preživjeti tek neki sadašnji članovi. Trenutno je u KHL-u mnoštvo bivših igrača Lade pa i onih koji su ponikli u klubu pa bi neki od njih mogli biti osnova na kojoj će se graditi momčad za KHL. Velika je prednost i što je generalni menadžer kluba prekaljeni Sergej Mihaljov, veliki autoritet u ruskom hokeju, bivši trener Salavat Julajeva i ruske reprezentacije do 20 godina. Čovjek je to koji je klub iz Ufe doveo iz prosječnosti u sam vrh ruskog hokeja. Nema sumnje da će, ukoliko ostane na sadašnjoj dužnosti, znati sastaviti kvalitetnu momčad za KHL

Povratak Lade bio bi velika stvar za ruski hokej i KHL; klub je to iz velikog grada, sa vojskom navijača, s novom dvoranom, bogatom i uspješnom povijesti, a oduvijek bio i rasadnik talenata i u njemu su ponikli Aleksej Kovaljov, Ilja Brizgalov, Viktor Kozlov, Aleksej Emelin te od današnjih KHL-ovaca Igor Grigorenko (CSKA), braća Bodrov - Denis (Spartak) i Jevgenij (Ak Bars), Sergej Demagin (Avtomoblist) itd.  Povratkom Lade najzadovoljniji će biti tzv. tradicionalisti u ruskom hokeju koji su u posljednje vrijeme vrlo glasni oko spašavanja posrnulog Spartaka, jednako kao što su prije nekoliko godina zagovarali spašavanje Krilje Sovjetov te Himika iz Voskresenska. Lada je baš poput njih bila žrtva financijskih problema i stare infrastrukture, ali su pokazali kako se ti problemi s pravim pristupom mogu nadvladati.

1 komentar:

  1. Svaka čast majstore fakat je gust citat tvoje clanke o hokeju

    OdgovoriIzbriši